Veel gestelde vragen

Hoe wordt Kalkverf in poeder aangemaakt?
Neem de zak van 8 kg Kalkverf poeder uit de emmer. Doe min. 8 liter water in de emmer (tot witte maatstreep). Voeg 1 tot 3 potjes pigment (400 gr) toe aan het water en meng mechanisch.
Voor een goede homogene menging, voeg slechts 2/3 van het Kalkverf poeder toe aan de emmer (laat het poeder even intrekken) en meng homogeen op hoge snelheid.
Nadien resterend deel kalkverf poeder toevoegen en opnieuw homogeen mengen.
Voeg eventueel nog water toe tot gewenste consistentie, afhankelijk van ondergrond en techniek.

Wat is het verbruik van Kalkverf?
Het verbruik wordt bepaald door de ondergrond, eventueel de bevochtiging van de ondergrond, de verdunning van de Kalkverf en de schildertechniek.
Wij adviseren voor een bestek :
Binnen : 1-2 kg/laag/10 m² op glad pleisterwerk - geborsteld
Buiten : 2 kg/laag/10 m² op gevels, tenzij er echt een borstelstructuur dient aangebracht te worden of dieper liggende voegen het goed uitborstelen bemoeilijken.

Kleurkeuze van de Kalkverf?
De kleur van de Kalkverf wordt bepaald door de inzuiging van de ondergrond. Sterk zuigende ondergronden zullen donkerder kleuren. Dit zorgt mee voor de typische kleurnuances in de minerale Kalkverf. Hierdoor is de kleurkaart steeds indicatief.
Op niet homogene ondergronden (binnen) moet eerst een watergedragen alkali bestendige primer aangebracht worden om de inzuiging uniform te maken.
De intensiteit van het mengen zorgt eveneens voor kleurverschillen. Intenser mengen geeft donkerdere kleuren.
Langdurig borstelen zorgt ook voor donkerdere kleuren en meer kleurnuances.
Het is aangewezen om steeds een staal te zetten op de te schilderen ondergrond en uw
klant erop te wijzen dat kleurnuances eigen zijn aan een minerale Kalkverf.

Kan Kalkverf buiten gebruikt worden?
Stoopen & Meeûs Kalkverf is geschikt om buiten gebruikt te worden als gevelverf (op een niet-geschilderde minerale ondergrond). Belangrijk hierin is dat naast het ecologisch en traditioneel karakter en de uitstraling, er ook nadelen zijn :
Kalkverf is een vochtabsorberende verf die sneller vuil zal opnemen.
Kalkverf gaat na verloop van tijd in de buitenlucht een beetje krijten.
Kalkverf is alleen overschilderbaar met Kalkverf.

Welke ondergronden zijn geschikt voor Kalkverf?
Buiten : de ondergrond dient homogeen, mineraal en zuigend te zijn, vrij van stof en vet.
Niet homogene ondergronden kunnen kleurnuances vertonen door een verschil in inzuiging.
Gevels die onvoldoende zuigend zijn (bepaalde strengpersstenen met lage porositeit <5%), zullen de Kalkverf minder goed aanzuigen, wat de hechting nadelig beinvloedt. Stenen met lage porositeit dienen niet of minder vooraf bevochtigd te worden.
Binnen : Kalkverf kan op vele ondergronden aangebracht worden :
- zuigende ondergronden zoals metselwerk, bepleistering, beton, ...
- niet-zuigende ondergronden : oud schilderwerk, hout, MDF, metaal, ... , hier is het soms aangewezen vooraf een gekorrelde primer aan te brengen.

Welke voorbehandeling is er nodig voor de ondergrond?
Buiten : Ondergrond reinigen met hogedrukreiniger. Mos dient verwijderd te worden.
Voor het schilderen eerst bevochtigen (nagaan of de ondergrond voldoende zuigend is).
Geen primer of impregnatielaag aanbrengen, omdat die de inzuiging verminderen.
Gevels, in het verleden behandeld met waterwerende producten, zijn niet geschikt.

Droogtijd van Kalkverf?
De droogtijd wordt bepaald door verschillende factoren (klimatologische omstandigheden, laagdikte, ondergrond) en varieert van 1/2 tot 6 uur. Bij mist of regen soms meerdere dagen.
Wanneer de Kalkverf lichter van kleur wordt, is de verf droog, maar nog niet uitgehard.
Kalkverf is luchthardend, door carbonatatie met CO2 in de lucht zal Kalkverf verstenen. Dit is een proces dat 1-3 maanden kan duren.
De droogtijd kan beïnvloed worden door bevochtiging van de ondergrond.
Kalkverf aanbrengen in volle zon of op opgewarmde, uitgedroogde ondergronden zal leiden tot verbranden van de Kalkverf en verminderde hechting.

Open tijd van Kalkverf?
Kalkverf is luchthardend, eenmaal met water gemengd, is de Kalkverf nog meerdere
maanden verwerkbaar (in een goed afgesloten verpakking).

Hoe lang blijft een gevel in Kalkverf mooi?
Dit is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Een zeer stoffige omgeving, aflopend regenwater of dichte plantengroei zal de gevel in Kalkverf sneller vuil laten worden.
Kalkverf is een ademende, vochtregulerende en absorberende verf, vergelijkbaar met een minerale bezetting.
Na verloop van tijd (5-7 jaar), of langer indien een 'Toscaanse look' geen bezwaar is, dient de Kalkverf opgefrist te worden met een nieuwe laag Kalkverf.
Kalkverf blijft langer mooi indien er een waterafstotend product wordt opgezet, maar het typisch aspect van Kalkverf gaat dan verloren. Overschilderen is dan eveneens pas mogelijk wanneer het waterafstotende product nagenoeg verdwenen is.

Is Kalkverf verwijderbaar of overschilderbaar?
Buiten : Kalkverf is niet overschilderbaar, tenzij met Kalkverf. Een dunne laag Kalkverf volstaat om kleuren op te frissen, om oude Kalkverf opnieuw te voeden.
Kalkverf kan met een professionele hogedrukreiniger verwijderd worden (afhankelijk van de ondergrond).
Binnen : alkali bestendige primer aanbrengen en de Kalkverf kan overschilderd worden.

Hoe kan men Kalkverf / Kalkstucco polieren?
Kalkstucco kan na het aantrekken ( 1-2 uur ) met een inox mes gepolierd worden.
Het is aangewezen om dit in opeenvolgende stappen te doen tijdens het droogproces, afhankelijk van het gewenste resultaat. Nooit te hard polieren op een onvoldoende aangetrokken stucco (risico op loskomen).
Volgende mogelijkheden worden onderscheiden :
Kalkverf - Geborsteld en gepolierd : 2 lagen Kalkverf aanbrengen met blokborstel. Na volledig uitdrogen kan de Kalkverf met een inox mes gepolierd worden. Bovenliggende delen zullen gaan glanzen en donkerder worden, onderliggende delen blijven mat en lichter van kleur. Borstelstructuur wordt geaccentueerd.
Stucco - Egale kleur, glad gepolierd (tadelakt look): 2 lagen zetten met inox mes, telkens glad afstrijken na aantrekken. Na de laatste laag, in opeenvolgende stappen, steeds harder polieren tot een volledig glad oppervlak.
Stucco - Genuanceerde kleur, glad gepolierd (tadelakt look): 2 lagen zetten met inox mes, laag 1 grof zetten en voorzichtig afstrijken na aantrekken (niet glad strijken). Met de tweede laag worden alleenoneffenheden opgevuld. Na deze laatste laag, in opeenvolgende stappen, steeds harder polieren tot een volledig glad oppervlak.
Stucco - Genuanceerde kleur, grof gepolierd : 2 lagen zetten met inox mes, alle lagen grof zetten en voorzichtig afstrijken na aantrekken (niet glad strijken). Na de laatste laag, voldoende lang laten aantrekken en dan polieren zonder glad te strijken. Bovenliggende delen zullen gaan glanzen en donkerder worden, onderliggende delen blijven mat en lichter van kleur.
Alle tussenliggende technieken zijn uiteraard eveneens mogelijk.

Welke creatieve mogelijkheden biedt Kalkverf?
Naast het creëren van vlekvorming en kleurnuances door de borsteltechniek, kan men ook spelen met pigmenten.
Kleurnuances door borsteltechniek : Hoe intensiever men borstelt, hoe donkerder de kleur wordt, hierdoor zal een geborstelde Kalkverf steeds kleurnuances vertonen.
Onvolledig mengen pigmenten : Onvolledig gemengde Kalkverf zal bij het uitborstelen een 'meer gevlamd' uitzicht vertonen.
Meerdere kleuren mengen : Men brengt eerst een basiskleur aan en brengt 'nat-in-nat' borstelstrepen aan met een andere kleur. Nadien zacht uitborstelen met de eerste borstel.

Hoe blokvorming voorkomen bij Kalkverf?
Voorkom blokvorming door :
• schilderen in grillige vormen
• goed bevochtigde gevels borstelen beter uit
• verdunde 2° laag borstelt beter uit (sneller schilderen = minder blokvorming)

Witte waas op Kalkverf?
Kalkverf dient beschermd te worden tegen vocht tot hij volledig uitgedroogd is. Minstens 72 uur afschermen van vocht.
Regen zal vers schilderwerk in Kalkverf beschadigen (witte vlekken en aflopen), u dient dan een extra laag Kalkverf aan te brengen.
Langdurig stationair vocht kan een witte waas (uitbloeding) veroorzaken. Deze witte waas zal nadien door de regen opgelost worden en verdwijnen.
Nieuw metselwerk vormt steeds een risico op uitbloeding. Uitbloeding zijn zouten uit de steen of metselspecie, die door vocht naar het oppervlak kunnen gebracht worden. Deze zouten komen samen met het vocht door de Kalkverf (ademend en vochtdoorlatend) en vormen een witte waas na verdamping van het water.